Narod

Nestašena slika pojavljuje se u holivudskom filmu

Anonim

Mađarski povjesničar umjetnosti, svega toga, doživio je sjajan iznenađenje kod svoje kćeri tijekom ugodne DVD večeri: U filmu "Stuart Little", u kući obitelji malih miša, dugogodišnji slikar mađarske avangarde Robert Bereny mogao se vidjeti u nekoliko pozadina u pozadini:"Žena spavanja s crnom vazom" postala je filmski set. Sada se slika vratila u Mađarsku nakon 90 godina!

Family Little (Hugh Laurie, Jonathan Lipnicki i Geena Davis) i "Žena spava u crnoj vazi" u filmu "Stuart Little" iz 1999. godine

Povjesničar umjetnosti Gergely Barki teško je vjerovao svojim očima kada je iza Hugh Laurie, bolje poznat kao Doktor House, koji je igrao obiteljski čovjek Frederick Little u "Stuart Little", bljesnuo u nekoliko scena koji su izgubili slikarstvo.
Barki je zapravo poznavao djelo samo iz izblijedjele crno-bijele fotografije, ali dobar povjesničar umjetnosti samo je na blagoj Božićnoj večeri nekako u službi. Srećom!
"Spavaća žena s crnom vazom" Robert Bereny

Gergely Barki, povjesničar umjetnosti koji je u filmu otkrio slikarstvo "Spava žena s crnom vazom", ponosan na izvorni rad

Slika je nestala 1920. godine, "Stuart Little" je snimljena 1999. godine, Barki je vidio film u 2009. godini - i nakon dvije godine pretjeranog prometa e-pošte i pronalaženja pravilne osobe za kontakt, tada opremljenog, Barki je saznao da slika u antiknoj trgovini kupio je oko 500 dolara, a kasnije je prodan privatnom sakupljaču umjetnosti.
To je donijelo "ženu spavaću s crnom vazom" natrag u Budimpeštu, gdje će slika biti na aukciji 13. prosinca 2014. - početna cijena je 110, 00 eura.

Galerija | Kulturni magazin u umjetnosti