Emberek

A megszűnt festmény megjelenik a hollywoodi filmben

Anonim

Egy magyar művészettörténész minden dologban meglepő meglepetést tapasztalott a lányával a hangulatos DVD estén: A "Stuart Little" filmben, a kis egércsalád házában a háttérben több jelenetben láthatták a régóta elterjedt Robert Bereny avantgárd festményét:"Az alvó nő fekete vázával" filmkészlet lett. A festmény 90 év után visszatért Magyarországra!

Little Little Girl (Hugh Laurie, Jonathan Lipnicki és Geena Davis) és a "Stuart Little" című filmben a "Sleeping Woman in Black Vase"

Barki Gergely művészettörténész alig tudta elhinni a szemét, amikor Hugh Laurie mögött, a Doctor House-ből mögött, aki a "Stuart Little" kisasszony Frederick Little családjával játszott, több olyan jelenetben villant fel, amely elveszítette a festményt.
Barki valójában csak egy fakó fekete-fehér fényképről tudta a munkát, de a jó művészettörténész valahogy kényelmes karácsonykor valamilyen módon szolgálatban van. Szerencsére!
Robert Bereny "Alvó nő, fekete vázzal"

Barki Gergely, a művészettörténész, aki felfedezte a "Alvó nő fekete vázával" című filmjét, büszke az eredeti műre

A festmény 1920-ban eltűnt, a "Stuart Little" -ot 1999-ben lőtték le, Barki 2009-ben látta a filmet - és két évnyi túlzott e-mail forgalom után, és megtalálta a megfelelő személyt, hogy kapcsolatba lépjen, az akkori felszerelő, Barki megtudta, 500 dollárért vásárolta meg, majd később egy privát művészeti gyűjtőnek adta el.
Ezzel az "alvó nő fekete vázával" visszatért Budapestre, ahol a képet 2014. december 13-án kell árverésre bocsátani - a kezdő ár 110, 00 euró.

Galéria | Kultúra magazin borítója a művészetben