Emberek

lélek hangok

Anonim

Kent Nagano megmagyarázza, hogy a klasszikus zene miért boldogabbá és okosabbá teszi a "csodálatos" önéletrajzát.

Kozmosza, nyelv, egész létezése zene. Ez tükröződik nemcsak a Kent Nagano-val (részben német, főként angol, gyakran francia) folytatott beszélgetésben a romantikus Alsó-ausztriai Grafenegg borvárosban, ahol a csillagkártya később nagy koncertet ad.
Kent Nagano önéletrajza
A 62 éven felüli Inge Kloepfer publicistával együtt írt, a "Várható csodák" című könyvben (Berlin Verlag, 22, 90 euró) a zene határozza meg a hangot: nincs életet és hagyományos autobiografát Karrier állomások, de művészettörténeti fejlődés. Energetikus értelemben a maestro a kulturális politikától a klasszikus zene és a korai zenei oktatás egalitárius megközelítését követeli meg, mint egyfajta alapjogot mindenkinek. Éppúgy, ahogy ő maga is gyermekkorában tapasztalta el Kaliforniában a Morro Bay-ben, a Csendes-óceán partján.

Mint ezer nap

Sol Gabetta a kiváló zene iránt

művész

A szülők - mind a természettudósok, mind a japán bevándorló családok - a házimozgáshoz fontos szerepet játszottak. De nem a könyv első és leginkább személyes fejezetét szentelte nekik, de a grúz zenész Wachtang Korisheli, aki Sztálinból az USA-ba menekült, és általános iskola tanárként biztosította, hogy a fiatal Kent megtanulta zongorázni és klarinétot a szörfdeszkán. Így vette el a Nagano későbbi zenei tanulmányait a Kaliforniai Egyetemen, az első karmesteri posztot Bostonban, Lyonban, Manchesterben, Berlinben, Münchenben és 2015. szeptembertől Hamburgban, majd Hamburgban.
"Számítsd ki a csodákat!"

"Az emberi természet az, hogy válaszoljon a váratlan. És ez az, amit a klasszikus zene kínál nekünk - mondja Kent Nagano, elegáns mozdulattal, mintha tartja a drótkötelet. A "Csodák várása" művészetének lényegét vizsgálja Kedvenc zeneszerzői munkáiban és a mentorok, például a francia Olivier Messiaen és az amerikai Leonard Bernstein tiszteletére. "Ez arról szól, hogy mi van a jegyzetek között és mögött" - hangsúlyozza. "A" csoda "alatt azt a csodát értem, hogy a klasszikus zene felidézi bennünket, és a benne rejlő gyógyító hatásköröket."
A könyv végén a filozófiát a politikusok, például Helmut Schmidt, Reinhard Marx bíboros, a Yann Martel író, a William Friedman hollywoodi rendező, az űrhajós Julie Payette és a neurotudománnyal, Daniel Levitin beszélgetéseivel filozófizálja. Ez utóbbi a Tese-t képviseli, a klasszikus zene kognitív módon új idegi kapcsolatokat teremt az agyban. "Ez lehetővé teszi számunkra, hogy a normális háromdimenziós téren átmenjenek a pillanatokra" - magyarázza Kent Nagano szinte elképesztően. "Igaz" Megnyitó ", amely mindannyiunkat arra ösztönözheti, hogy agyonlődjön a különböző agyban."

Galéria | Kultúra magazin borítója a művészetben

Friederike Albat