Utazni

Brüsszel

Anonim

Brüsszel, a szecesszió magja kétévente megnyitja legszebb házait: a Belle Époque építészetének kincseit.

Brüsszel, ez nem csak az EU, hanem szép szecessziós épületek is.

Ha megkérdezed valakit, hogy Brüsszelre gondolsz, akkor elkerülhetetlenül az EU választja. A nagy helyet, amelyet Jean Cocteau egyszer "a világ legszebb színháza" -nak nevezett, az Atomium egyszer életre hívta a postabélyegeket - az 1958-as világkiállítás mérföldkövét -, vagy a Manneken Pis barokk bronzját, aki azt teszi, amit a név magába foglal feltárja.
Brüsszel látnivalói
A kulturálisan művelt emberek általában a Hieronymus Bosch, a Hans Memling, a Rogier van der Weyden, a Rubens, a van Dyck stb. Nagyszerű műveire hivatkoznak a Musée Royaux des Beaux-Arts- ben, generációjuk és preferenciájuk függvényében Musée Magritte.Vagy emlékeztetnek arra, hogy Brüsszel a komikus világvárosa, nem csak a Belge de la Bande Dessinée és a Tintin, a Tim és a Struppi komikus központ miatt. Egy másik az új vonzó Mathilde királynő (mi volt a király neve?), A belga sör, a belga csokoládé és általában nem megvetendő belga élelmiszer-kultúra.
Art Nouveau

Ernest Blérot építész háza Ixelles kerületben.

Elfelejteni azonban egy dolog, ami Brüsszelt egyedülállóvá teszi. Az a tény, hogy Brüsszelben volt a szecesszió bölcsője, a szecesszió, ahogy nevezik helyben, és hogy nincs több szecessziós épület, mint itt. Maga Brüsszelben sokáig nem ismerte ezt a kulturális kincset, évek óta elpusztították remekműveiket, mint a fontos Maison du Peuple, az Art Nouveau valódi apjának, Victor Horta építésznek (1861-1947). Azóta a "bruxellizáció" szó keringt a francia nyelvű világban, jelezve olyan elgondolatlan pusztító dühöt, amely még a párizsi csarnokok áldozatává vált. Szerencsére ezek az idők túl vannak.
Eközben a város művészete és a város - szintén jelentős, de nem is egyedülálló - művészeti-deko örökségét ápolja és megpróbálja láthatóvá tenni. A szecessziós biennálé (szecessziós és art deco biennále) mindenekelőtt a ritka alkalmat kínálja arra, hogy a csodálatos szecessziós homlokzatokon túlra nézzen, amelyek általában a nyilvánosság számára zárva vannak. Összesen több mint 60 látványos Art Nouveau és Art Deco épület látogatható belülről kétévente.
Természetesen vonzó lenne, ha egy szakértõi útmutató megmagyarázza a különbségeket a virágos és a geometrikus stílus között, az egyes építészek munkájának fejlesztésében vagy a vallásos katonák között a konzervatív katolikusok között, akik nagyrészt elutasítják a szecessziós és a szabadkőműveket és más szabad szellemeket, akik üdvözlik az új irányt. De tényleg szórakoztató, hogy saját magadra keressen szecessziós szertartást Brüsszelben.Különleges térképek, amelyek különböző utakat mutatnak, értékes segítséget nyújtanak.
Victor Horta
Akár iránymutatással, térképekkel vagy pontosabb segédeszközökkel: Victor Horta az egyetlen, aki figyelmen kívül hagyhatja a brüsszeli szecessziós építészet szépségét. A briliáns építész közelebbi kapcsolatának bemutatásaként a Saint-Gilles kerületben elkötelezett Horta Múzeum csak a dolog. Megkínál Horta egykori otthonát, amelyet 1898-ban építtetett, valamint az egykori stúdiója, amelyet szintén (szinte) eredeti állapotában teremtett. "A szimmetria és az egyenletesség már nem számított: az építészet feltárt egy nyitott alaprajzot, formalisztikus kényszer nélkül" - írja Pierre Loze a csodálatos (németül) nyelvű kötetben is: "Brüsszeli portré - Belle Epoque" (Vincent Merckx Éditions).
A nyílt struktúra, amelyben a fényt árasztott lépcső gyakran központi szerepet játszott, az esztétikai és hasznos szempontok, a progresszív humanisztikus attitűdök szinte alkalmi kombinációját, amely az élet világosabbá tételét és a szó legtisztább értelemben való világosabbá tételét kívánta szem előtt tartani, egyértelmű tendenciája a Gesamtkunstwerknek: Horta stílusának mindezek a tulajdonságai akkoriban forradalmárul voltak. Hasonlóképpen azok az anyagok, amelyeket ő és mások felszabadítottak az ipari környezetből, amelyben eddig elképzelhetetlennek tűnt. A fémoszlopokat hirtelen már nem fedezték fel a magánszférában, de láthatóvá vált és bizonyos mértékig társadalmi szempontból elfogadható volt. A párizsi metróban használt csempe díszítette Horta étkezőjét.
Szecessziós

Brasserie Falstaff Brüsszelben.

Horta már 1893-ban megtervezte a Hotel Tasselt, amelyben nemcsak a dinamikus vegetatív formák csodálkoztak, hanem a stilizálást egészen az utolsó részletig, ha csak egy doorknob. "Egy nap búcsút fogsz csinálni ebbe a házba" - írta 1845-ben Sander Pierron történész - és nem tévedett. Szinte egy időben a tündérrel Paul Hankar ( 1859-1901)építész, aki inkább a homlokzatra, mint a belső téren érdekelt, szigorú geometriai, de forradalmi épületet is tervezett, a Maison Hankar.A két építész kettős sztrájkja a szecesszió születését jelzi, melynek fényességét azonban nem szabad két évtizeddel később kialudni. De most a fiatalos, friss stílus még mindig a legjobb, például a ragyogó vasszerkezetben, amelyet Paul Saintenoy (1862-1952) épített az 1898/99-es régi angliai áruházban.Az épületben ma is figyelemre méltó a hangszer múzeum.
Természetesen a horta-i Horta Múzeum, vagy a horta által tervezett komikus központ is olyan pontok, amelyeket meg kell vizsgálni, de vannak olyan területek is, ahol véletlenül felfedezik az egész utcákat, talán kevésbé látványos, de figyelemre méltó szecessziós épületekkel, És ha közelebbről megnézzük, észrevehetjük, hogy egy virágos levéltárhely vagy egy építész rejtett aláírása a homlokzaton.Legkésőbb itt az ideje egy jutalomnak, egy italt egy autentikus szecessziós stílusú étteremben.

Utazási tippek Brussels

 • szállodák

  A legszebb hotelek az édes álmokért.
  Körzetszám Brüsszel: 0032/2

 • HOTEL LE XVII

  Ez a bájos hotel egykor a spanyol nagykövet rezidenciája volt, nem messze a Grand Place épületétől. A barokk hangulatú épületnek ma még klasszikus és időtlen eleganciája van. Egyéb plusz: kivételes kiszolgálás, bár és mennyei béke mindenütt. A 24 fényűzően berendezett szobának egy része a Városháza toronyra néző terasszal rendelkezik.
  Kétágyas szoba 200 eurótól. Tel. 517 17 17, Információ: ledixseptieme.be

 • HOTEL METROPOLIS

  Brüsszel legrégebbi szállodájában 1895-ben épült Belle Époque épület, Albert Einstein és Sarah Bernhardt, Konrad Adenauer és számtalan más hírességek. Bárki, aki nosztalgikusan gyászolja a korábbi idők nagyszerűségét, legalább elképzelheti azt itt a 270 szobában, vagy a 20 lakosztály valamelyikében. Zongora bár, kávézó és étterem egészíti ki a finom ajánlatot.
  Kétágyas szoba 85 eurótól. Tel. 217 23 00, Info: metropolehotel.be

 • HOTEL BLOOM

  Az Old Botanical Garden mellett található a szálloda, melynek 305 szobája egyénileg tervezett fiatal művészek. Alapja a modern purista design. Különösen bájos: azok a szobák, amelyek a botanikus kertek üvegházaira néznek, ahol a francia nyelvű közösség kulturális központja és egy kis, szimpatikus kávézó található, napozóterasszal.
  Kétágyas szoba 80 eurótól. Tel. 220 66 11, Info: hotelbloom.com

 • DELICIOUS FOOD

  A kulináris Brüsszelnek sok a kínálata a híres belga krumpli mellett - a legjobb címek.

 • BOZAR BRASSERIE

  A viktoriánus Horta tervezett Palais des Beaux-Arts földszintjén található, elegáns, eredeti Art Deco mennyezettel való látogatás ideális kiegészítője a Bozar Kulturális Központ kiállításának vagy esti koncertjének. David Martin séfspecialista sötét konyhaművészetet kínál az asztalhoz, egyszerre egyszerű és kifinomult. Természetesen a borlistát láthatjuk.
  Rue Baron-Horta 3, Tel. 503 00 00

 • KWINT

  A kunstbergi étteremben enni lehet egy nyugodt és jól karbantartott légkörben, és egy gigantikus kite-szerű rézszobrászat közelében, Arne Quinze-ben. A teraszról csodálatos kilátás nyílik a városra. A szolgáltatás figyelmes és rendkívül kegyes. Ideális egy kis, de finom kulináris szünetben délben.
  Mont des Arts 1, Tel. 505 95 95

 • BELGA KIRÁLY

  Antoine Pinto tervezte, a 19. századi üvegkupola étterem, amely nem kevesebb, mint 300 férőhelyet kínál az egykori bankban, különösen kedvelt egy elegáns és nemzetközi ügyfélkörrel. Különlegesség az osztrigák, amelyeket az alagsorban levő osztriga bárban, de a tényleges étteremben is el lehet élvezni. Élénk hangulatban a vendégek nem unatkoznak, akik ott vannak solo: Mindig van valami izgalmas nézni.
  Rue Fossé Aux Loups 32, Tel. 217 21 87

 • Egy ital - vagy kettő

  A legszebb bárok Brüsszelben.

 • FALSTAFF

  Horváth Horváth, egy bizonyos Houbion úr tanítványa 1903-ban megtervezte ezt a helyet, tükrök, gyertyatartók és egyéb leltárok még ma is lenyűgözik. Itt jöhetsz - nagyon közel a tőzsdéhez - csak gyere egy sört, vagy próbáld meg a regionális konyhát.
  Rue Henri-Maus 19, Tel. 511 87 89

 • A LA MORT SUBTILE

  A "hirtelen halál" elnevezést nem szabad elhárítani. Jacques Brel és Maurice Béjart már itt ülnek, és a belle époque környezetben elfelejti az időt, amikor egy vagy két Gueuze sört szolgálnak fel (langyos!).
  Rue de la Montagne-aux-Herbes Potagères 7, 513 13 18

 • megállapítja,

  Címek, amelyeket ne feledje.

 • KARTELL FLAGSHIP STORE

  Nehéz kijutni a design üzletből anélkül, hogy bármit is vásárolna. A műanyag paradicsom kiválasztása meglehetősen túlterhelt. Emlékeztetőül, Kartell számára Philippe Starck létrehozta "Louis Ghost" székét, csak egy csillag objektum megnevezésére.
  Rue Antoine Dansaert 2, Tel. 514 79 45

 • PAPÍROK

  Értesítési fejlécek, rajzok, könyvek - mindaz, ami papír és rendkívüli, megtalálható ebben a kicsi, gyönyörű üzletben. Például: Gruau, Antonio, Bérard és mások divatrajzai, meglepetésekkel teli kincseslány.
  Rue de Flandre 19, Tel. (Mobile) 488 86 26 22

 • LAURENT BERBAUD

  Csokoládéjának élvezetét gyönyörűvé teszi, a belga csokoládé jelenetének lelkesítője - és az egyik csillaga. Néha találkozol vele a boltjában, és a csokoládé elbűvölése azonnal fertőző. A vele való beszélgetés igazi öröm. Mindenképpen kérdezze meg a sárgabarack létrehozását - ő és kedvesünk.
  Rue Ravenstein 2d, Tel. 51116 02

 • Stijl

  1984-ben alapították, az első belga brüsszeli dizájnbolt az egyik legfontosabb kiindulópontja az Antoine Dansaert régészeti divatrészének felkelésének, és a mai napig vezető szerepet töltött be a belga divattervezésben. Itt Dries Van Noten, Ann Demeulemeester, Raf Simons, vagy Tim Van Steenbergen fiatal hegymászó felszereléseit találja.
  Rue Antoine Dansaert 74, Tel. 512 03 13

 • MANUFACTURE BELGE DE DENTELLE

  Azok számára, akik nem akarnak Brüsszelt elhagyni anélkül, hogy a világhírű, kézzel csomózott brüsszeli csipkével fedeznék magukat, ez az 1810-ben alapított bolt valóságos paradicsom - akár vintage darabokra, akár új árukra. A bátran drága árak tökéletesen megfelelnek a csúcsminőségnek.
  Gallery de la Reine 6 - 8, Tel. 511 44 ​​77

Rüdiger von Naso